Sočiva za naočare

Kupovina dioptrijskih naočara započinje time da po obavljenom oftalmološkom pregledu, gde vam je preporučeno adekvatno rešenje, u optici odaberete dioptrijski okvir. Nakon odabira dioptrijskog okvira, optičar vam preporučuje niz mogućnosti pri odabiru sočiva za naočare. Ponuda je izuzetno velika, a uticaj na odabir odgovarajućih sočiva za naočare ima uz dioptriju i tip okvira koji ste odabrali (plastični, metalni, titanium, na bušenje i sl.).

Sočiva za naočare se razlikuju u:

1. Materijalu - staklo, plastika, trivex

Staklena sočiva za naočare su najtvrđa i najotpornija na ogrebotine, a glavni nedostatak im je veća težina što svakako utiče na udobnost odnosno neudobnost nošenja i činjenica da se lakše razbiju. Plastična sočiva za naočare su skoro upola lakša, gotovo su nesalomiva, a nakon nanošenja tvrdog sloja su takođe otporna na ogrebotine. Ovaj tip sočiva za naočare je posebno pogodan za osobe s većom dioptrijom (zbog manje težine), te za decu (zbog sigurnosti). Sočiva za naočare od trivex materijala su tanja i vrlo otporna na udarce, zato se posebno preporučuju za decu i osobe aktivnog životnog stila (sport). 

2. Debljini odnosno indeksu prelamanja sočiva za naočare

Na raspolaganju su vam od osnovnih varijanti, odnosno indeksa prelamanja CR39 1.50, do PNX 1.53 koji je otporan na udarce, preko indeksa 1.60 i 1.67 koje se preporučuju za veće dioptrije te na kraju indeks loma 1.74 koji predstavlja najtanje plastično sočivo za naočare na tržištu koje su najpogodnije za visoke dioptrije čime se izbegavaju nekadašnja debela stakla. Što je veći indeks loma sočiva za naočare su tanja.

 

3. Doradi - anti-refleksnom sloju

 

Radi udobnosti samih naočara, posebno za one koji puno vremena provode pred računarom, televizorom ili u vožnji, preporučuje se dodatak anti-refleksnog sloja. Anti-refleksni sloj propušta veći snop svetlosti do oka dok istovremeno neutralizuje neugodne odbljeske s površina ekrana. U vožnji sprečava neugodni odsjaj od prejake svetlosti ili dolazećih vozila pa svakako možete iskusiti njegove prednosti, pogotovo u noćnoj vožnji. Novost u ponudi anti-refleksnih slojeva je zaštita od plavog svetla koje emituju digitalni uređaji kako bi se sprečio zamor oka u digitalnom svetu.

obojena i fotoosetljiva sočiva za naočare

Nosite li sunčane i dioptrijske naočare te vam je dosadilo konstantno menjanje, dobro rešenje za vas su fotoosetljiva sočiva za naočare koja omogućuju da u jednim naočarima imate sve. Fotoosetljiva sočiva za naočare u tamnim prostorijama zadržavaju providnost, dok u kontaktu sa svetlošću i UV zracima tamne. Kupujete li sunčane naočare s dioptrijom, obradovaće vas podatak da u ponudi postoji gotovo neograničen broj boja - od jednobojnih do graduiranih gde su sočiva obojena od tamnijeg prema svetlijem tonu.